УКРАЇНА В БОРОТЬБІ ЗА ДЕРЖАВНУ НЕЗАЛЕЖНІСЬ


 

В 1918 роц на території УНР тривала війна між двома урядами, які однаково наполегливо стверджували , що вони є справді українськими та робітничо-селянськими. Одну війну в історії називають  війною декретів (один уряд видавав постанову, а інший її своїм рішенням скасовував), інша війна була силовою.

Наприкінці січня 1918 року радянські війська з різних боків почали наступ на Київ. Прагнучи полегшити наступ радянських військ на столицю, київські більшовики 29 січня почали збройне повстання. Осередком його став завод «Арсенал». Після п’ятиденних боїв «Арсенал» було взято штурмом. Понад 200 робітників загинули або були розстріляні. Не менше втрат зазнали гайдамаки та січовики, які штурмували завод.

Щоб затримати наступ радянських військ під командуванням М. Муравйова на ділянці залізниці Гребінки-Крути, С.Петлюра 29 січня1918 року надіслав студентський курінь, сформований з київської молоді, студентів вузів і гімназистів старших класів. За різними підрахунками ,- від 520 до 600 осіб. Вони стійко трималися і виконали своє завдання, затримавши просування радянських військ на цій ділянці. Проте, не зважаючі на мужність оборонців, їм довелося відступати. При відступі один загін студентів і гімназистів (27 осіб) потрапив у полон. Згодом полонених було страчено на задньому дворі станції. Перед стратою вони співали «Ще не вмерла Україна.

Щодо кількості загиблих під Крутами у істориків не має єдиної думки. За різними підрахунками від  120 до 150 осіб. На даний час встановлено імена лише 20 студенті розстріляних більшовиками на станції Крути.

Вшановуючи пам’ят про  героїчну оборону станції Крути в 1918 році в закладах освіти Дубовиківської ТГ пройшли урочисті заходи присвячені цій знаменній події, що на довгі роки стла однією їз символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.













ВІЧНА СЛАВА ПОЛЕГЛИМ ГЕРОЯМ



29.01.1918-29.01.2021

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Обгрунтування поточного ремонту

Обгрунтування закупівлі

План роботи атестаційної комісії ІІ рівня. Графік засідання атестаційної комісії ІІ рівня. Список педагогічних працівників, які атестуються у 2024 р. атестаційною комісією ІІ рівня Відділу освіти Дубовиківської сільської ради